- Určeno pro:
- Střední škola
- Formát:
- A4 (21 x 30 cm)
- Počet stran:
- 135
Učebnice pro SOU a pro hotelové školy.
Technologie přípravy pokrmů 5 je dalším dílem v řadě učebnic, které jsou určeny pro výuku předmětu technologie přípravy pokrmů.
Při zpracování tohoto dílu jsem vedle praktických vlastních i zahraničních zkušeností použila i nejnovější literaturu našich předních odborníků této profese. Patří k nim mistr kuchař - senior p. Ladislav Nodl, který se spolu s vedoucím výroby hotelu Diplomat p. Jaroslavem Peterkou zasloužil i o některé barevné diapozitivy, kterými je tato učebnice doplněna.
Nejobsáhlejším celkem je část, která je věnována studené kuchyni. Najdete zde i další zajímavé tematické celky. Například se seznámíte s různými druhy diet. Základní znalosti týkající se zásad dietního stravování by měly být samozřejmostí pro kuchaře profesionála.
Nezbytná je také znalost gastronomických pravidel, která se musí dodržovat při sestavování jídelních lístků a menu pro různé příležitosti.
Důležitou kapitolou jsou polotovary neboli convenience food. Tyto výrobky, které nám usnadňují a urychlují přípravu pokrmů, jsou samozřejmou součástí potravin při výrobě celé řady pokrmů studené i teplé kuchyně.
V předkládané učebnici naleznete ještě řadu dalších zajímavých témat.
Musíte si uvědomit, že tak jako v jiných oborech, i v gastronomii je třeba sledovat nové druhy strojů a zařízení, které usnadňují, zjednodušují a zkracují přípravu různých pokrmů. Při přípravě různých výrobků je možné používat nejen běžné suroviny domácí, tuzemské, ale je možné objednávat, nakupovat a zpracovávat suroviny z jiných oblastí a zemí vzdálenějších, které dříve byly jen těžko dostupné.
Při přípravě je také nutné věnovat zvláštní pozornost vizuálnímu působení hotového výrobku na hosta, spotřebitele, nakupujícího, a to tak, aby již při prvním pohledu lákal úpravou a lehkostí.
Závěrem bych chtěla připomenout, že obor kuchařství a cukrářství má v současné době nesmírné možnosti dalšího vzdělávání a získání praktických zkušeností doma i v zahraničí. Ve velké většině umožňují již i odborné školy odbornou praxi doma i v zahraničí.
Česká asociace kuchařů a cukrářů nabízí mladým a méně zkušeným zájemcům, ale i starším se zájmem o obor, možnosti dalšího vzdělávání. Je celá řada možností, např. stáže v zahraničí, různé odborné kurzy, kde kuchař postupně získává určitou specializaci. Jen kuchař s dobrými odbornými a jazykovými znalostmi a zkušenostmi z domácích i zahraničních podniků může být řídícím pracovníkem většího gastronomického provozu.
1 POKRMY STUDENÉ KUCHYNĚ
2 TEPLÉ PŘEDKRMY
3 ZÁSADY DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ
4 PŘÍPRAVA POKRMŮ Z POLOTOVARŮ
5 STRAVA JINÝCH NÁRODŮ
6 GASTRONOMICKÁ PRAVIDLA
Literatura
S titulem Technologie přípravy pokrmů 5.díl souvisí:
Učebnice pro SOU a pro hotelové školy
Zboží bylo vloženo do košíku
Opravdu chcete vyprázdnit košík?