Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku
    • Nakladatelství
    • Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy 1. ročník

    -14%

    • Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy 1. ročník

    Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy 1. ročník

    Naše cena s DPH:
    299 Kč DPH 0%
    Původní cena s DPH:
    349 Kč
    Ušetříte:
    50 Kč
    Dostupnost:
    skladem
    ks
    DO KOŠÍKU
    Autor:
    Jarmila Kelnarová, Martina Cahová, Iva Křesťanová, Marcela Křiváková, Zdeňka Kovářová, Dana Hauserová
    Nakladatel:
    GRADA
    Kód zboží:
    56391
    EAN / ISBN:
    9788024753324

    Popis produktu

    Druhé vydání úspěšné základní učebnice ošetřovatelských postupů a témat z předmětu Ošetřovatelství pro 1. ročník oboru zdravotnický asistent. Po prostudování budou žáci schopni plnit studijní povinnosti v tomto stěžejním předmětu.

    Učebnice zahrnuje témata, jako jsou ošetřovatelský proces, vývoj ošetřovatelství a vzdělávání zdravotnických pracovníků a další. Obsahuje i pracovní postupy u základních ošetřovatelských postupů, např. péče o pomůcky: dezinfekce, polohování nemocných, hygienická péče, výživa, obvazový materiál a obvazová technika.

    Určeno pro:
    Střední škola
    Formát:
    A5 (15 x 21 cm)
    Počet stran:
    248

    O učebnici

    Učebnice ošetřovatelství obsahuje teoretický výklad o základech ošetřovatelství, o činnostech, které budete provádět nemocným lidem, a hlavně návod, jak tyto výkony provádět. Při ošetřovatelské péči o nemocné se můžete v nemocnici setkat s jinými způsoby práce, s jinými pomůckami. Bude záležet jen na vás, který způsob zvolíte za nejlepší pro splnění výkonu u pacienta. Musíte však postupovat vždy tak, aby nedošlo k poškození zdraví nemocného a aby bylo patrno, že postupujete profesionálně.

    Pracujte vždy zodpovědně, pečlivě a podle zásad, kterým se naučíte. Vždy mějte na paměti, že musíte pracovat a dělat vše pro dobro nemocného člověka. Jakákoliv vaše chyba by mohla být pro pacienta i osudnou. Uvědomte si, že svým vstupováním a chováním, přesností a důsledností napomáháte rychlejčímu uzdravení nemocného.

    Učebnice obsahuje učivo pro 1. ročník oboru zdravotnický asistent a vychází ze schválených Rámcově vzdělávacích programů - dokumentů MŠMT. Jednotlivé kapitoly jsou zpracovány tak, aby učivo na sebe logicky navazovalo.

     

        

    Obsah učebnice

       1  Ošetřovatelství

    • 1.1  Charakteristika a základní rysy moderního ošetřovatelství
    • 1.2  Znaky ošetřovatelského povolání

       2  Vývoj ošetřovatelství a vzdělávání zdravotnických pracovníků

    • 2.1  Základy vývoje ošetřovatelství
    • 2.2  První ošetřovatelské školy na světě
    • 2.3  Vývoj ošetřovatelství v Čechách
    • 2.4  Ošetřovatelský personál a jeho další vzdělávání v českých zemích ve 21. století

       3  Ochrana zdraví zdravotnického asistenta

    • 3.1  Osobnost zdravotnického asistenta
    • 3.2  Vztah zdravotnického asistenta a nemocného
    • 3.3  Životní styl zdravotnického asistenta
    • 3.4  Etický kodex sester

       4  Ošetřovatelský proces

    • 4.1  Charakteristika
    • 4.2  Potřeby klientů
    • 4.3  Fáze ošetřovatelského procesu
    • 4.4  Ošetřovatelská dokumentace, záznam

       5  Ošetřovací jednotka

    • 5.1  Typy a druhy ošetřovací jednotky
    • 5.2  Součásti ošetřovací jednotky
    • 5.3  Vybavení ošetřovací jednotky
    • 5.4  Inventář, spotřební materiál, prádlo
    • 5.5  Udržování čistoty a pořádku na ošetřovací jednotce

       6  Organizace práce zdravotnického týmu

    • 6.1  Zdravotnický tým a jeho cíle
    • 6.2  Náplň práce ošetřovatelského týmu
    • 6.3  Postavení zdravotnického asistenta v ošetřovatelském týmu
    • 6.4  Řídící funkce sester
    • 6.5  Organizační systémy práce ošetřovatelského týmu
    • 6.6  Zajištění nepřetržitého provozu ošetřovací jednotky
    • 6.7  Předávání služby

       7  Klient a nemocniční prostředí

    • 7.1  Příjem nemocného k hospitalizaci
    • 7.2  Zvláštnosti příjmu dítěte k hospitalizaci
    • 7.3  Adaptace nemocného na hospitalizaci
    • 7.4  Specifika hospitalizace národnostních menšin
    • 7.5  Přeložení nemocného
    • 7.6  Propuštění nemocného
    • 7.7  Práva nemocných a Charta práv dětí

       8  Vizita

    • 8.1  Význam, účel
    • 8.2  Formy vizity
    • 8.3  Povinnosti zdravotnického asistenta při lékařské vizitě
    • 8.4  Lékařské vyšetření při vizitě
    • 8.5  Záznam, etické aspekty vizity

       9  Péče o pomůcky

    • 9.1  Nemocniční infekce (nozokomiální nákazy)
    • 9.2  Prevence nozokomiálních nákaz
    • 9.3  Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči
    • 9.4  Dezinfekce
    • 9.5  Sterilizace

     10  Lůžko a jeho úprava

    • 10.1  Umístění lůžka v pokoji
    • 10.2  Typy lůžek pro děti a dospělé
    • 10.3  Základní vybavení lůžka
    • 10.4  Úprava lůžka pro nemocného
    • 10.5  Úprava lůžka s nemocným
    • 10.6  Pomůcky doplňující lůžko
    • 10.7  Změny poloh nemocného na lůžku
    • 10.8  Polohy nemocných

     11  Hygienická péče o děti a dospělé

    • 11.1  Význam hygienické péče, hygienické návyky
    • 11.2  Péče o osobní a ložní prádlo
    • 11.3  Péče o zuby a hygiena dutiny ústní
    • 11.4  Ranní toaleta soběstačných klientů
    • 11.5  Ranní toaleta nesoběstačných klientů
    • 11.6  Večerní toaleta soběstačných a nesoběstačných klientů
    • 11.7  Celková koupel nemocných
    • 11.8  Česání a péče o nehty
    • 11.9  Péče o vlasy
    • 11.10  Některá specifika hygienické péče daná kulturními tradicemi
    • 11.11  Hygiena při vyprazdňování
    • 11.12  Mytí znečištěného nemocného
    • 11.13  Péče o kůži, prevence opruzenin, proleženin
    • 11.14  Vedení hygienických záznamů dospělých, vážení a měření klientů
    • 11.15  Péče o hygienu kojenců a batolat

      12  Výživa nemocných

    • 12.1  Základy zdravé výživy
    • 12.2  Zhodnocení stavu vyživy nemocného
    • 12.3  Dietní systém
    • 12.4  Objednávání stravy
    • 12.5  Podávání stravy u dětí a dospělých podle pohybového režimu a stupně sebepéče
    • 12.6  Alternativní přístupy k výživě
    • 12.7  Léčebné čaje, pitný režim
    • 12.8  Výživa u dětí, kojenecká strava, kojení
    • 12.9  Způsoby podávání stravy

      13  Obvazový materiál, obvazová technika

    • 13.1  Druhy obvazového materiálu
    • 13.2  Význam obvazové techniky
    • 13.3  Zásady obvazové techniky
    • 13.4  Účel obvazové techniky
    • 13.5  Dělení obvazů podle materiálu
    • 13.6  Šátkové obvazy
    • 13.7  Obinadlové obvazy
    • 13.8  Náplasťové obvazy
    • 13.9  Prakové obvazy
    • 13.10  Obvazy z tuhnoucích hmot
    • 13.11  Obvazy z pružných hmot
    • 13.12  Dlahové obvazy

    Přílohy

    • Příloha 1 - Ukázka sesterské dokumentace
    • Příloha 2 - Nutriční screening
    • Příloha 3 - Zhodnocení rizika pádu u pacienta

    Slovník pojmů

    Seznam literatury

    Rejstřík

     

    Zákazníci s tímto zbožím často kupují:

    Souhlas s použitím souborů cookies

    Tento web používá soubory cookies. Kliknutím na tlačítko souhlasím, to berete na vědomí. Další informace

    Nastavte souhlasy, souhlasím s:

    Potvrdit výběr
    Souhlasím a zavřít.
    Nastavení

    Zboží bylo vloženo do košíku

    S učebnicí vloženou do košíku zákazníci často kupují:

    Opravdu chcete vyprázdnit košík?