O učebnici
Pěstováním ovocné sadby a výrobou (produkcí) ovoce se zabývá speciální odvětví zemědělské výroby - ovocnictví. Také popisuje odrůdy ovoce, skladbu odrůd ovoce na trhu a věnuje se šlechtění a výzkumu.
Ovocnictví zahrnuje:
- Školkařství - zabývá se pěstováním ovocných dřevin (podnoží sadby). Provozuje se v ovocných (podnožových a produkčních) školkách.
- Ovocnářství - je zahradnický obor, který se zabývá pěstováním ovoce na trvalém stanovišti. Využívá velkovýrobní metody výroby a technické postupy. Cílem ovocnářství je vypěstovat dostatek kvalitního ovoce pro přímou spotřebu a ovoce jako surovinu pro konzervárenský průmysl.
- Pomologii - vědní obor, který se zabývá ovocnými druhy a odrůdami a podrobně popisuje jejich vlastnosti.
- Šlechtění a výzkum - provádějí je výzkumné a šlechtitelské ústavy.
Výsledkem práce výzkumných týmu jsou nové vyšlechtěné odrůdy ovoce a zavádění moderních technologických postupů při pěstování ovocných dřevin.
Dobré výsledky v pěstování samozřejmě předpokládají odborné znalosti. Jen informovaný pěstitel dovede využít velmi širokou druhovou a odrůdovou rozmanitost, kterou ovoce poskytuje, a současně rozšířit pěstované druhy o nové.
Obsah učebnice
VÝROBA OVOCE V ČESKÉ REPUBLICE
- Přírodní podmínky
- Oblasti pěstování druhů ovoce
- Sklizeň ovoce v České republice
PŘEHLED OVOCNÝCH DRUHŮ PĚSTOVANÝCH V ČESKÉ REPUBLICE
- Jádroviny
- Peckoviny
- Skořápkoviny
- Bobuloviny
ŠKOLKAŘSTVÍ
- Ovocná školka
- Způsoby rozmnožování ovocných rostlin
- Podnože
- Práce v ovocné školce
- Základní pěstitelské tvary
OVOCNÁŘSTVÍ
- Podmínky ovlivňující ovocnářskou výrobu
- Druhy ovocnářské výroby
- Zakládání ovocných výsadeb
- Biologická charakteristika ovocných dřevin
- Výživa a hnojení ovocných rostlin
- Obdělávání půdy v sadech
- Hospodaření s vláhou v ovocných sadech
- Řez ovocných rostlin
- Pěstování jednotlivých druhů ovocných rostlin
- Sklizeň ovoce
- Třídění a tržní úprava ovoce
- Skladování ovoce
POUŽITÁ LITERATURA