Obsah učebnice
1. Úvod
- Z historie cukrářské výroby
- Hygiena a sanitace v cukrářské vyrobě
- Bezpečnost práce
- Názvosloví pro cukrářskou výrobu
2. Cukerné roztoky
- Příprava cukerných roztoků
- Cukerné hmoty
3. Náplně
- Charakteristika a rozdělení náplní
- Náplně trvanlivé
- Náplně trvanlivější
- Méně trvanlivé náplně
- Náplně pro rychlou spotřebu
- Náplně na pečení
4. Polevy
- Význam polev
- Cukrové polevy
- Máčecí čokoládové hmoty - polevy
- Tukové polevy
- Želé polevy
5. Pevná tuková těsta
- Druhy pevných tukových těst
- Výběr a úprava surovin
- Zadělávání a tvarování pevných tukových těst
- Výrobky pevných tukových těst
6. Čajové a pařížské pečivo
- Čajové pečivo
- Pařížské pečivo
7. Pálená hmota
- Výběr a úprava surovin
- Příprava pálené hmoty
- Výrobky z pálené hmoty
8. Medové těsto
- Výběr a úprava surovin
- Příprava perníkového těsta
- Výrobky z perníkového těsta
9. Listové těsto
- Výroba listového těsta
- Výběr a úprava surovin
- Výrobky z listového těsta
10. Koloidní roztoky
- Charakteristika koloidních roztoků
- Pěna
11. Šlehané hmoty
- Výběr a úprava surovin
- Lehká šlehaná hmota
- Nahřívaná šlehaná hmota
- Šlehané hmoty s použitím rychlošlehacího přípravku a moučných směsí
- Těžké šlehané hmoty
- Zvláštní druhy šlehaných hmot
12. Třené hmoty
- Příprava a výběr surovin
- Výrobky z třených hmot
13. Jádrové hmoty
- Rozdělení jádrových hmot
- Základní suroviny pro jádrové hmoty
- Přípravy jádrových hmot
14. Smetanové výrobky a náplně
- Smetanové náplně
- Smetanové výrobky
15. Ozdoby v cukrářské výrobě
- Význam a druhy ozdob
- Pomůcky potřebné k modelování
- Příprava modelovacích hmot
- Druhy ozdob
16. Kynuté těsto
- Výběr a úprava surovin
- Výrobní postup při přípravě kynutého těsta
- Výrobky z kynutého těsta
- Kynuté těsto listové - plundrové
17. Restaurační moučníky
- Technologické postupy
- Druhy moučníků
18. Zmrzliny
- Výběr a úprava surovin
- Druhy zmrzlin a jejich výroba
- Zmrzlinové speciality
19. Dietní výrobky
- Diabetické výrobky
- Bezlepkové výrobky
- Žlučníková dieta
- Redukční dieta
20. Oplatky
- Výběr a úprava surovin
- Druhy a výroba oplatek
21. Speciální výrobky
- Výrobky charakteru orientálních cukrovinek
- Jemné smetanové výrobky
- Drobné nepečené modelované výrobky
22. Hodnocení jakosti cukrářských výrobků
23. Balení, skladování a přeprava
- Vliv klimatu na kvalitu cukrářských výrobků
- Stárnutí cukrářských výrobků
24. Způsoby evidence ve skladu, prodej zboží