O učebnici
S předmětem ekonomika, naukou o hospodaření, se sice setkáváte poprvé, ale ekonomické problémy vám určitě nejsou úplně cizí. S celou řadou z nich se setkáváte v každodenním životě. Vašimi současnými ekonomickými problémy jsou: výše kapesného, za co ho utratit, jak získat peníze na nákup nových lyží a řada dalších.
Představu o tom, jak funguje ekonomika, má proto určitě každý. Jedna věc je ale o ekonomických problémech diskutovat na základě všeobecných znalostí a jiná jim rozumět a vyvozovat z nich správné závěry.
Ekonomika má mnohostranné využití, umožňuje pochopit fungování společnosti, uplatňuje se při tvorbě hospodářské politiky státu, v hospodářské činnosti podniků ale i činnosti jednotlivců. Tyto skutečnosti vedou k tomu, že znalosti ekonomiky se v soudobých podmínkách považují za neoddělitelnou součást vzdělání každého člověka. Bez základních znalostí ekonomiky se proto neobejdete ani vy, budoucí pracovníci v oboru společného stravování.
Učivo ekonomiky je rozsáhlé a náročné. V učebnici je proto učivo rozděleno do tematických celků (kapitol), které se dále člení na jednotlivá témata (podkapitoly). Pro vyšší přehlednost a rychlou orientaci je text doplněn schématy a důležité pojmy jsou uváděny v rámečku. Pro kontrolu znalostí a prověření správného pochopení látky jsou na závěr každé podkapitoly uvedeny kontrolní otázky a úkoly.
Obsah učebnice
1 Pojetí a základní pojmy ekonomiky
- 1.1 Vývoj a současná charakteristika ekonomiky
- 1.2 Hospodářský proces
- 1.3 Potřeby
- 1.4 Uspokojování lidských potřeb
- 1.5 Životní úroveň
- 1.6 Charakteristika výrobního procesu - výroby
- 1.7 Výrobní faktory
2 Tržní ekonomika
- 2.1 Charakteristika trhu
- 2.2 Poptávka
- 2.3 Nabídka
- 2.4 Působení nabídky, poptávky a ceny na trhu
- 2.5 Podstata fungování tržního mechanismu
3 Národní hospodářství
- 3.1 Charakteristika a členění národního hospodářství
- 3.2 Odvětví národního hospodářství
- 3.3 Sektory národního hospodářství
- 3.4 Hodnocení úrovně národního hospodářství
- 3.5 Úloha a hospodářská politika státu
4 Obchod
- 4.1 Postavení obchodu v národním hospodářství
- 4.2 Funkce obchodu
- 4.3 Členění obchodu
- 4.4 Organizace velkoobchodu
- 4.5 Organizace maloobchodu
5 Cestovní ruch a společné stravování
- 5.1 Charakteristika a členění cestovního ruchu
- 5.2 Předpoklady a podmínky cestovního ruchu
- 5.3 Charakteristika a funkce společného stravování
- 5.4 Členění a formy společného stravování
- 5.5 Charakteristika jednotlivých forem veřejného stravování
- 5.6 Charakteristika jednotlivých forem účelového stravování
- 5.7 Charakteristika ubytovacích zařízení
Literatura