- Určeno pro:
- Střední škola
- Počet stran:
- 606
Základní odborné vědomosti. Restaurace - host - kuchyně.
Kniha je určena především studujícím hotelových škol a příslušných oborů na SOU a dále mladším pracovníkům restauračních a hotelových provozoven.
Překlad německého vydání je určen především studujícím SOU a hotelových škol a mladým pracovníkům v restauračních provozech. Kniha se zaměřením na spokojenost hostů zprostředkovává uživatelům teoretické i praktické odborné znalosti z oblasti servisu, úklidu, organizace a ekonomiky restaurace, péče o pokrmy, nápoje a jejich prodej, přípravu banketů a zvláštních akcí.
Shrnuje i informace o marketingu v pohostinství, poradenství a prodeji v restauraci a hlavních zásadách jednání s hosty, včetně reagování na jejich reklamace. Těsný vztah mezi teorií a praxí ve výkladu usnadňuje pochopení odborných souvislostí a plánování jednotlivých pracovních postupů. Praktické příklady pak ukazují, jak jednat s hosty a jaké metody vedou k rychlým obchodním úspěchům.
Množství barevných ilustrací přispívá k snažšímu pochopení výkladu a rychlému osvojení si potřebných vědomostí. Obsah knihy je upraven a doplněn tak, aby vyhovoval potřebám českých uživatelů, takže příručka slibuje stát se vyhledávanou a nepostradatelnou pomůckou nejen při výuce na školách, ale i u mladších pracovníků v restaurační praxi.
Předností knihy je její moderní metodicko-didaktická koncepce, využívající barevné grafické úpravy a odborně zaměřených ilustrací, což výrazně přispívá k rychlému pochopení probírané látky. Úzký vztah mezi teorií a praxí ulehčuje pochopení odborných souvislostí a následně plánované práce. Příklady a výpovědi z praxe pak pomáhají vychovávat profesně zdatné zaměstnance a přispívají k jejich profesionálnímu, rychlému a efektivnímu rozhodování.
Zajímavým a nesmírně užitečným doplňkem knihy je hojné uvádění názvů jednotlivých surovin, pokrmů, nápojů, technologických pokynů a dalších důležitých termínů v angličtině, francouzštině a němčině, stejně jako uvádění některých mezinárodně užívaných gastronomických termínů v těchto světových jazycích. Vzhledem k stále vzrůstajícímu cestovnímu ruchu a častým výjezdům našich pracovníků do zahraničí dobrá znalost cizojazyčné odborné terminologie výrazně napomůže lepšímu dorozumění se zahraničními návštěvníky naší republiky či při práci v zahraničních restauracích.
Pro české vydání byly v textu i obrazových přílohách na řadě míst provedeny potřebné změny a doplňky, tak aby obsah co nejvíce odpovídal platným ČSN a potřebám českých čtenářů. Zásadní změny byly provedeny např. v kapitolách pojednávajících o systému vzdělávání, právních předpisech v pohostinství, vínu, pivu a některých dalších tématech, kde byly německé reálie nahrazovány informacemi o českých předpisech a výrobcích. Naopak na mnoha stranách byly ponechány ukázky jídelníčků, hotelových a skladových formulářů používaných v Německu. Stejně tak byly pro srovnání často v uváděných příkladech ponechány ceny v eurech a to i s ohledem na plánovaný brzký přechod na euro u nás.
Věříme, že pro všechny uvedené klady se tato odborná příručka setká mezi studenty i odbornou veřejností s příznivou odezvou a stane se vyhledávanou učební pomůckou. Jako cenný souhrn základních znalostí pro pracovníky v gastronomii bude jistě vydatným pramenem informací i pro použití v praxi. V neposlední řadě v ní zaslouženě mnoho cenných rad, postřehů i zkušeností nalezne i široký okruh dalších zájemců o danou problematiku.
ÚVOD
Úvod do profese
Základy přírodních věd
Hygiena
Ochrana životního prostředí
KUCHYNĚ
Bezpečnost práce
Plánování práce
Výživa
Kuchyně a její vybavení
Základní kuchyňské techniky
Tepelné úpravy
Hodnocení a popis jídel
Příprava jednoduchých jídej
OBSLUHA
Nápoje
Základní znalosti v rámci obsluhy
SKLAD
Sklad
POTRAVINY A JÍDLA
Potraviny a jídla
MENU A JÍDELNÍ LÍSTEK
Menu a jídelní lístek
PROFESIONÁLNÍ ZPŮSOB OBSLUHY
Profesionální způsob obsluhy
MARKETING
Marketing v pohostinství a hotelnictví
RADY HOSTŮM A PRODEJ
Rady hostům a prodej v restauraci
SPRÁVA HOTELU
Správa hotelu - oddělení hotelové hospodyně
MATERIÁLOVÉ HOSPODAŘENÍ
Materiálové hospodaření
ORGANIZACE PODNIKU
Organizace pohostinského podniku
ORGANIZAČNÍ STRUKTURA RESTAURACE
Organizačná struktura restaurace
OŠETŘENÍ A PRODEJ NÁPOJŮ
Ošetření a prodej nápojů
VEDENÍ ÚSEKU
Vedení úseku
BANKETOVÉ ODDĚLENÍ
Práce v banketovém oddělení
SPECIÁLNÍ AKCE
Speciální akce
POUŽITÉ OBRÁZKY A FOTOGRAFIE
VĚCNÝ REJSTŘÍK
Zboží bylo vloženo do košíku
Opravdu chcete vyprázdnit košík?