- Určeno pro:
- Střední škola
- Formát:
- A5 (15 x 21 cm)
Publikace, kterou jste si zakoupili, je součástí edice „Gastronomie“ a svým charakterem navazuje na předcházející díly. Je určena jak studentům všeobecně vzdělávacích a hlavně odborných škol, tak i veřejnosti.
Výživa je jedním ze základních faktorů, které mají přímý vliv na zdravotní stav. Jistě stojí za uváženou zamyslet se nad tím, zda naše populace je dostatečně informována o všech zásadách správné výživy. Vzhledem k tomu, že zásady správné výživy nejsou příliš dodržovány, považuji tuto publikaci za velmi vhodnou nejen pro studenty, ale i pro širokou veřejnost.
„Výživu v kostce“ zpracoval náš přední odborník v tomto oboru a to je zárukou její vysoké úrovně.
Jako lékařka pevně věřím, že tato kniha výrazně přispěje ke zvýšení informovanosti o dodržování správné výživy a tím ke zlepšení zdravotního stavu nás všech.
POTRAVA člověka jako základní faktor životního prostředí by měla lidský organismus ovlivňovat zásadně kladně. Složení potravy, odchylné od biologických a fyziologických požadavků organismu, může toto příznivé působení oslabovat, eventuelně měnit až do výrazného nepříznivého působení. To znamená, že může být příčinou i celé řady zdravotních poruch.
Strava jako jedna ze základních podmínek života musí být v prvé řadě zdravotně nezávadná. Moderní chemie vychrlila řadu látek, které zvyšují výnosy potravinových surovin, chrání potraviny před škůdci, nebo je konzervují apod. Tyto látky mají sice nesporný kladný ekonomický význam, ale některé mohou nepříznivě ovlivňovat zdraví, někdy dokonce ne přímo po požití, ale i po dosti dlouhé době. Potom se klad mění v zápor. Nepříznivý dopad na zdraví může mít velké množství chemických látek ať už aditivních nebo kontaminujících.
ZDRAVOTNÍ NEBEZPEČÍ potravin nehrozí jenom z chemických látek. Potraviny mohou být také nositelem nežádoucích mikroorganismů, ať už jde o mikroby choroboplodné, nebo o mikroby s výraznou enzymovou činností, které mohou nepříznivě měnit např. vzhled, vůni, chuť poživatin, snižovat jejich biologickou hodnotu nebo dokonce působit vznik jedovatých látek.
ZDRAVOTNÍ STAV může výrazně ovlivnit i množství i složení stravy. Je nutné si uvědomit, že samotný přívod potravy – její množství – tzv.energetická hodnota – není jediným rozhodujícím činitelem. Neméně důležitá, ne-li důležitější, je biologická hodnota stravy, to jest množství a poměr jednotlivých výživových složek, zejména hlavních živin (bílkovin, tuků a sacharidů) a přidaných živin (vitamínů a nerostných neboli minerálních látek).
Při hodnocení úrovně výživy je nutné právě přívodu těchto přidaných živin věnovat náležitou pozornost, protože mnohé z nich mají důležité místo v boji proti hromadně se vyskytujícím chorobám. Např. ovoce a zelenina se podílí na prevenci srdečně – cévních chorob svým obsahem vitamínů C, A, E, draslíku, hořčíku, pektinu a řady dalších ochranných látek. Podílí se ale také na prevenci nádorových onemocnění obsahem karotenů ( to jsou provitamíny A), vitamínu C, E, selenu a mnoha dalších látek, u nichž bylo bezpečně prokázáno, že snižují riziko vzniku rakoviny.
Je tedy naprostou nutností zajistit spotřebiteli nabídku vhodných, zdravotně nezávadných poživatin a pokrmů tak, aby si každý mohl podle svých potřeb správně vybrat.
S titulem Výživa v kostce souvisí:
Zboží bylo vloženo do košíku
Opravdu chcete vyprázdnit košík?