O učebnici
Máte v rukou knížku, která vám bude průvodcem při chemických pokusech. Předem se podle ní připravíte na praktická cvičení, která jste si zvolili.
Doba alchymistů, z nichž mnozí jen tak "zkusmo" látky míchali, destilovali či zahřívali, je tatam. Dnes každý pokus, kterým budete jako opravdoví chemici zjišťovat vlastnosti látek a jejich změny, vyžaduje důkladnou přípravu - teoretickou i praktickou. Jen tak bude vaše činnost v laboratoři bezpečná a poskytne vám odpovědi na četná proč, která byste si měli klást co nejčastěji.
V obsahu knížky najdete názvy 62 pokusů. Jsou rozděleny do patnácti témat podle toho, jak postupuje výuka chemie v 8. a 9. ročníku. Vyučující pro vás vybere z každého tématu vhodné pokusy, které odpovídají také vybavení chemické pracovny na vaší škole. Pro každé cvičení připraví pomůcky a označené chemikálie. Některé pokusy vám z bezpečnostních důvodů předvede sám.
Chemické pokusy, které na vás čekají, ověří vaší šikovnost, přesnost, trpělivost i cílevědomost. Naučíte se nejen správně zacházet s pomůckami, látky vážit, měřit objem kapalin, sestavovat aparatury, ale také vyhodnocovat výsledky, popřípadě hledat vlastní chyby. Pokud kromě pokusů vyřešíte i číslované otázky a úkoly v jednotlivých tématech, můžete být spokojeni - nahlédli jste do tajů významného vědního oboru - chemie - a také jste získali mnohé zkušenosti pro praktický život.
Obsah učebnice
ÚVODNÍ ČÁST
- Zařízení chemické laboratoře - pomůcky
- Pomůcky z kovů
- Pomůcky ze skla
- Pomůcky z porcelánu
- Poučení o bezpečnosti práce
- Základní práce v chemické laboratoři
- Práce se sklem
- Práce s korkem a pryží
- Nalévání kapalin
- Zahřívání látek
- Vážení
- Zápis z praktického cvičení - laboratorní protokol
NÁVODY K POKUSŮM
1 Vlastnosti látek
- 1. Měření teploty varu vody
- 2. Stanovení teploty varu roztoku
- Skupenské změny látek
- 3. Stanovení teploty tání pevné látky
- Měření hustoty pevných látek
- 4. Zjištění hustoty tělesa (předmětu)
- Měření hustoty kapalin
- 5. Měření hustoty roztoků sacharosy (řepného cukru)
- Řešení 1
2 Směsi
- 1. Oddělení oxidu hlinitého, železných pilin a chloridu sodného ze směsi
- 2. Rozlišení vodovodní, minerální a destilované vody podle odparku
- Destilace
- 3. Destilace minerální vody
- Roztoky
- 4. Příprava roztoků o zadané látkové koncentraci
- 5. Ředění roztoku, zjišťování postřehnutelnosti zabarvení rozpuštěnou látkou
- Řešení 2
3 Kovy
- Hoření hořčíku
- Hoření hliníkového prachu
- Příprava olova
- Kalení železa
- Popouštění oceli
- Vedení tepla kovy a nekovy
- Reakce oxidů kovů s vodou
- Barvení nesvítivého plamenu solemi kovů
Řešení 3
4 Nekovy
- Příprava kyslíku rozkladem manganistanu draselného
- Absorpční vlastnosti aktivního uhlí
- Příprava plastické síry
- Sublimace jodu
Řešení 4
5 Reakce oxidů nekovů
- Vlastnosti perlivé vody
- Důkaz přítomnosti oxidu uhličitého v sodovce nebo perlivé stolní vodě
- Reakce oxidu siřičitého s vodou
- Reakce oxidu fosforečného s vodou
Řešení 5
6 Kyseliny a zásady
- Zbarvení indikátorů v kyselinách a zásadách
- Stanovení koncentrace potravinářského octa
- Sledování průběhu neutralizace roztoku hydroxidu sodného kyselinou chlorovodíkovou
Řešení 6
7 Soli
- Slučování síry se železem
- Příprava oxidu uhličitého a jeho reakce s hydroxidem vápenatým
- Důkaz uhličitanů v pevném vzorku
- Reakce roztoků halogenidů s roztokem dusičnanu stříbrného, porovnání halogenidů stříbrných
Řešení 7
8 Elektrolýza
- Elektrolýza roztoku jodidu draselného
Řešení 8
9 Oxidačně redukční reakce
- Reakce síranu měďnatého se železem
- Reakce síranu železnatého s mědí
- Reakce dusičnanu stříbrného s mědí
- Vytěsňování halogenů z halogenidů
Řešení 9
10 Rychlost chemických reakcí
- Vliv koncentrace na rychlost chemické reakce
- Vliv velikosti povrchu reagujících látek na rychlost chemické reakce
Řešení 10
11 Organické sloučeniny
- Důkazy prvků v organických látkách
- 1. Důkaz uhlíku a vodíku v organických látkách
- 2. Důkaz dusíku
- 3. Důkaz halogenu
- Uhlovodíky
- 4. Příprava acetylenu a důkaz trojné vazby
- 5. Porovnání plamenů hořících uhlovodíků
Řešení 11
12 Kyslíkaté deriváty uhlovodíků
- Redukční účinky ethanolu - oxidace alkoholu na aldehyd
- Rychlá příprava lepidla (na obal CD a MC)
- Reakce kyseliny octové s některými kovy
- Reakce kyseliny octové s uhličitanem vápenatým
Řešení 12
13 Zkoumáme přírodní látky I
- Sacharidy
- 1. Které sacharidy mají redukční účinky?
- 2. Obsahují hrozinky redukující sacharidy?
- 3. Štěpení sacharosy enzymem získaných z kvasnic
- 4. Je mléko sladké?
- 5. Faraonovi hadi
- 6. Důkaz škrobu
- 7. Štěpení škrobu účinkem kyselin a působením enzymu ve slinách
- 8. Který zkoumaný vzorek obsahuje škrob?
- Domácí úkoly
- Vyrobte si karamelové lízatko
- Získejte škrob z brambor
- Řešení 13
14 Zkoumáme přírodní látky II
- Tuky
- 1. Izolace tuku z přírodního materiálu
- 2. Který tuk obsahuje více dvojných vazeb?
- 3. Vlastnosti mýdla - srážení mýdla
- Bílkoviny
- 4. Důkaz bílkovin (biuretová reakce)
- 5. Které potraviny obsahují bílkoviny?
- 6. Vlastnosti bílkovin
- Řešení 14
15 Chromatografie
- Zeleň listová (chlorofyl) - je opravdu jen zelená?
- Obsahuje i červená paprika směs barviv?
- Barvy cestují (výstava obrázků)
- Lze rozdělit i chemické sloučeniny?
Návody k přípravě roztoků
Řešení úloh
Několik poznámek určených vyučujícím