Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku

    Seminář a praktikum z chemie pro 2.stupeň ZŠ

    Naše cena s DPH:
    156 Kč DPH 0%
    Dostupnost:
    skladem
    ks
    DO KOŠÍKU
    Autor:
    Marta Klečková, Petr Los
    Nakladatel:
    SPN
    Kód zboží:
    29995
    EAN:
    9788072351602
    ISBN:
    8072351605
    SPN

    Popis produktu

    • Učebnice je určena pro výuku volitelného předmětu Seminář a praktikum z chemie.
    • Obsahuje návody a praktické laboratorní pokusy a aktualizace základního učiva.

    Formát:
    A5 (15 x 21 cm)
    Počet stran:
    88

    O učebnici

    Máte v rukou knížku, která vám bude průvodcem při chemických pokusech. Předem se podle ní připravíte na praktická cvičení, která jste si zvolili.

    Doba alchymistů, z nichž mnozí jen tak "zkusmo" látky míchali, destilovali či zahřívali, je tatam. Dnes každý pokus, kterým budete jako opravdoví chemici zjišťovat vlastnosti látek a jejich změny, vyžaduje důkladnou přípravu - teoretickou i praktickou. Jen tak bude vaše činnost v laboratoři bezpečná a poskytne vám odpovědi na četná proč, která byste si měli klást co nejčastěji.

    V obsahu knížky najdete názvy 62 pokusů. Jsou rozděleny do patnácti témat podle toho, jak postupuje výuka chemie v 8. a 9. ročníku. Vyučující pro vás vybere z každého tématu vhodné pokusy, které odpovídají také vybavení chemické pracovny na vaší škole. Pro každé cvičení připraví pomůcky a označené chemikálie. Některé pokusy vám z bezpečnostních důvodů předvede sám. 

    Chemické pokusy, které na vás čekají, ověří vaší šikovnost, přesnost, trpělivost i cílevědomost. Naučíte se nejen správně zacházet s pomůckami, látky vážit, měřit objem kapalin, sestavovat aparatury, ale také vyhodnocovat výsledky, popřípadě hledat vlastní chyby. Pokud kromě pokusů vyřešíte i číslované otázky a úkoly v jednotlivých tématech, můžete být spokojeni - nahlédli jste do tajů významného vědního oboru - chemie - a také jste získali mnohé zkušenosti pro praktický život.   

     

    Obsah učebnice

    ÚVODNÍ ČÁST

    • Zařízení chemické laboratoře - pomůcky
    •     Pomůcky z kovů
    •     Pomůcky ze skla
    •     Pomůcky z porcelánu
    • Poučení o bezpečnosti práce
    • Základní práce v chemické laboratoři
    •     Práce se sklem
    •     Práce s korkem a pryží
    •     Nalévání kapalin
    •     Zahřívání látek
    •     Vážení
    • Zápis z praktického cvičení - laboratorní protokol

    NÁVODY K POKUSŮM

    1  Vlastnosti látek

    • 1. Měření teploty varu vody
    • 2. Stanovení teploty varu roztoku
    • Skupenské změny látek
    • 3. Stanovení teploty tání pevné látky
    • Měření hustoty pevných látek
    • 4. Zjištění hustoty tělesa (předmětu)
    • Měření hustoty kapalin
    • 5. Měření hustoty roztoků sacharosy (řepného cukru)
    • Řešení 1

    2  Směsi

    • 1. Oddělení oxidu hlinitého, železných pilin a chloridu sodného ze směsi
    • 2. Rozlišení vodovodní, minerální a destilované vody podle odparku
    • Destilace
    • 3. Destilace minerální vody
    • Roztoky
    • 4. Příprava roztoků o zadané látkové koncentraci
    • 5. Ředění roztoku, zjišťování postřehnutelnosti zabarvení rozpuštěnou látkou
    • Řešení 2

    3  Kovy

    1. Hoření hořčíku
    2. Hoření hliníkového prachu
    3. Příprava olova
    4. Kalení železa
    5. Popouštění oceli
    6. Vedení tepla kovy a nekovy
    7. Reakce oxidů kovů s vodou
    8. Barvení nesvítivého plamenu solemi kovů

    Řešení 3

     Nekovy

    1. Příprava kyslíku rozkladem manganistanu draselného
    2. Absorpční vlastnosti aktivního uhlí
    3. Příprava plastické síry
    4. Sublimace jodu

    Řešení 4

    5  Reakce oxidů nekovů

    1. Vlastnosti perlivé vody
    2. Důkaz přítomnosti oxidu uhličitého v sodovce nebo perlivé stolní vodě
    3. Reakce oxidu siřičitého s vodou
    4. Reakce oxidu fosforečného s vodou

    Řešení 5

    6  Kyseliny a zásady

    1. Zbarvení indikátorů v kyselinách a zásadách
    2. Stanovení koncentrace potravinářského octa
    3. Sledování průběhu neutralizace roztoku hydroxidu sodného kyselinou chlorovodíkovou

    Řešení 6

    7  Soli

    1. Slučování síry se železem
    2. Příprava oxidu uhličitého a jeho reakce s hydroxidem vápenatým
    3. Důkaz uhličitanů v pevném vzorku
    4. Reakce roztoků halogenidů s roztokem dusičnanu stříbrného, porovnání halogenidů stříbrných

    Řešení 7

    8  Elektrolýza

    1. Elektrolýza roztoku jodidu draselného

    Řešení 8

    9  Oxidačně redukční reakce

    1. Reakce síranu měďnatého se železem
    2. Reakce síranu železnatého s mědí
    3. Reakce dusičnanu stříbrného s mědí
    4. Vytěsňování halogenů z halogenidů

    Řešení 9

    10  Rychlost chemických reakcí

    1. Vliv koncentrace na rychlost chemické reakce
    2. Vliv velikosti povrchu reagujících látek na rychlost chemické reakce

    Řešení 10

    11  Organické sloučeniny

    • Důkazy prvků v organických látkách
    •     1. Důkaz uhlíku a vodíku v organických látkách
    •     2. Důkaz dusíku
    •     3. Důkaz halogenu
    • Uhlovodíky
    •     4. Příprava acetylenu a důkaz trojné vazby
    •     5. Porovnání plamenů hořících uhlovodíků

    Řešení 11

    12  Kyslíkaté deriváty uhlovodíků

    1. Redukční účinky ethanolu - oxidace alkoholu na aldehyd
    2. Rychlá příprava lepidla (na obal CD a MC)
    3. Reakce kyseliny octové s některými kovy
    4. Reakce kyseliny octové s uhličitanem vápenatým

    Řešení 12

    13  Zkoumáme přírodní látky I

    • Sacharidy
    •     1. Které sacharidy mají redukční účinky?
    •     2. Obsahují hrozinky redukující sacharidy?
    •     3. Štěpení sacharosy enzymem získaných z kvasnic
    •     4. Je mléko sladké?
    •     5. Faraonovi hadi
    •     6. Důkaz škrobu
    •     7. Štěpení škrobu účinkem kyselin a působením enzymu ve slinách
    •     8. Který zkoumaný vzorek obsahuje škrob?
    • Domácí úkoly
    • Vyrobte si karamelové lízatko
    • Získejte škrob z brambor
    • Řešení 13

    14  Zkoumáme přírodní látky II

    • Tuky
    •     1. Izolace tuku z přírodního materiálu
    •     2. Který tuk obsahuje více dvojných vazeb?
    •     3. Vlastnosti mýdla - srážení mýdla
    • Bílkoviny
    •     4. Důkaz bílkovin (biuretová reakce)
    •     5. Které potraviny obsahují bílkoviny?
    •     6. Vlastnosti bílkovin
    • Řešení 14

    15  Chromatografie

    1. Zeleň listová (chlorofyl) - je opravdu jen zelená?
    2. Obsahuje i červená paprika směs barviv?
    3. Barvy cestují (výstava obrázků)
    4. Lze rozdělit i chemické sloučeniny?

    Návody k přípravě roztoků

    Řešení úloh

    Několik poznámek určených vyučujícím

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Souhlas s použitím souborů cookies

    Tento web používá soubory cookies. Kliknutím na tlačítko souhlasím, to berete na vědomí. Další informace

    Nastavte souhlasy, souhlasím s:

    Potvrdit výběr
    Souhlasím a zavřít.
    Nastavení

    Zboží bylo vloženo do košíku

    S učebnicí vloženou do košíku zákazníci často kupují:

    Opravdu chcete vyprázdnit košík?