O učebnici
Na našem trhu se v současné době nachází řada titulů, které se zabývají tematikou marketingu a managementu. Tato učebnice vychází z nově vytvořeného rámcového vzdělávacího programu pro střední školy v oblasti hotelnictví a cestovního ruchu.
Učebnice má dvě části, první obsahuje marketing a druhá management. Učebnice poskytuje základní informace z marketingu a managementu s aplikací do hotelnictví a cestovního ruchu.
V závěru kapitol a dalších částí jsou uvedena shrnutí, kontrolní otázky a úkoly.
Schémata jsou převzata z učebnic a odborné literatury, které jsou uvedeny v seznamu literatury.
Obsah učebnice
1 Marketing a jeho historický vývoj
- 1.1 Vznik, význam a vývoj marketingu
- 1.2 Definice marketingu
- 1.3 Základní podnikatelské koncepce
- 1.4 Marketing hotelnictví a cestovního ruchu, jeho vývoj a specifika
2 Marketingové prostředí
- 2.1 Marketingové mikroprostředí
- 2.2 Marketingové makroprostředí
- 2.3 SWOT analýza
3 Marketingový informační systém a jeho podsystémy
- 3.1 Pojem a struktura marketingového informačního systému (MIS)
4 Marketingové strategie
- 4.1 Marketingová strategie hotelu
5 Marketingový plán
- 5.1 Požadavky na marketingový plán
- 5.2 Části dlouhodobého marketingového plánu
- 5.3 Výhody marketingového plánu
- 5.4 Marketingový plán hotelu
6 Trh a cílený marketing
- 6.1 Segmentace trhu
- 6.2 Tržní zacílení
- 6.3 Tržní umístění
- 6.4 Segmentace trhu hotelových služeb
7 Marketingový mix
- 7.1 Produkt (výrobek, služba)
- 7.2 Price (cena)
- 7.3 Place (distribuce)
- 7.4 Promotion (komunikace)
- 7.5 People (lidé)
- 7.6 Package a Programming (balíky služeb a programování)
- 7.7 Partnership (spolupráce)
8 Podstata, význam a vývoj managementu
- 8.1 Podstata a význam managementu
- 8.2 Vývoj managementu
9 Manažérské funkce
- 9.1 Plánování
- 9.2 Organizování
- 9.3 Personální řízení (řízení lidských zdrojů)
- 9.4 Vedení
- 9.5 Kontrola
10 Vnější prostředí managementu
11 Osobnost manažera a podnikatele
12 Specifické přístupy managementu
- 12.1 Řízení lidských zdrojů v gastronomii
- 12.2 Motivace a hodnocení zaměstnanců v gastronomii
- 12.3 Organizační struktura hotelu
- 12.4 Integrace v hotelnictví
- 12.5 Green management v hotelnictví (zelený management, management ochrany životního prostředí)
- 12.6 Yield management hotelu (YM)
- 12.7 Quality management (management jakosti, řízení kvality)
- 12.8 Finanční management hotelu
- 12.9 Time management (řízení času)
Seznam schémat
Seznam příloh
Literatura