- Určeno pro:
- Střední škola
- Formát:
- A4 (21 x 30 cm)
- Počet stran:
- 125
2., rozšířené vydání
V posledních letech se u nás na jedné straně objevilo velké množství malých soukromých cukráren s širším a pracnějším sortimentem a na straně druhé se rozšířila cukrářská výroba v průmyslových pekárnách, kde kromě běžné cukrářské výroby jsou již uvedeny do provozu speciální výkonné stroje, popř. linky na různé cukrářské výrobky. Vznikly i speciální cukrářské provozovny. Ve všech těchto provozovnách se používají klasické i zcela nové stroje a zařízení pro cukrářskou výrobu.
Rozdělujeme je na zařízení pro příjem, skladování a úpravu surovin. Následují stroje, zařízení a pomůcky pro vlastní výrobní proces, popř. i mechanizované výrobní linky, stroje a zařízení pro přípravu i výrobu mražené zmrzliny.
K základnímu strojnímu vybavení cukrářských provozoven patří také různé typy manipulačních vozíků, prosévací zařízení, chladicí a mrazicí zařízení. Pro vlastní výrobu se používají šlehací a mísící stroje, mixéry, melanžéry, šlehače smetany, roztírače plátů, dávkovací zařízení na šlehané a třené hmoty, vyvalovací stroje, různé šablony na roztírání hmot, dále šablony a hromadné vypichovače na tvarování vyválených tuhých těst, šablony na jednoduché dozdobování výrobků atd.
V cukrářské výrobě se používá sice řada upravených surovin a polotovarů, přesto je nutné využívat také zařízení na zahřívání, vaření a potahování výrobků polevami. K pečení se používají pece třítroubové, konvektomaty nebo pece konvekční - boxové, ojediněle pece sázecí - parničky, nebo také pece vytahovací.
Je nutné zajistit i vhodné obaly, popř. balicí zařízení, v dostatečném množství chladírenské prostory, a to jak na suroviny a polotovary chlazené v průběhu výroby, tak pro vhodné uložení hotových výrobků, připravených k prodeji.
Dalším typem cukrářských provozoven jsou velké samostatné provozy nebo závody, kde je zastoupena pekařská i cukrářská výroba. Musí být používáno vhodné výrobní zařízení včetně průběžných pecí, popř. linky na výrobu určitého druhu výrobků, např. listového a plundrového těsta a korpusů ze šlehaných, třených a jádrových hmot. Dále může navazovat zařízení na dohotovení výrobků ze šlehaných a třených hmot, jako jsou trezírovací stroje a strunové tvarovací stroje na drobné výrobky ze šlehaných, třených, jádrových a pálených hmot a tuhých těst na běžné výrobky i na sortiment čajového pečiva.
Samostatnou oblast tvoří mechanizovaná výroba cukrářských plněných i neplněných perníkových výrobků a zdobených různými polevami. Všechny výrobky s vyšší trvanlivostí jsou do obchodní sítě dodávány balené.
Vhodnost strojů, zařízení, výrobních linek a jejich správné využití, umožňuje také uplatnit nové suroviny, polotovary, nové technologie, ale hlavně zproduktivnit cukrářskou výrobu, a to při zachování všech znaků jakosti výrobků.
1 Bezpečnost při práci ve výrobě
2 Stroje na čištění a mytí
3 Stroje a zařízení pro skladování, dopravu a úpravu surovin
4 Stroje na přípravu těst a hmot
5 Stroje na zpracování těst a hmot
6 Stroje a zařízení na zpracování korpusů a dohotovení výrobků
7 Zařízení pro tepelnou úpravu
8 Zařízení pro úpravu vzduchu, chladicí zařízení a výrobníky zmrzlin
9 Komplexně mechanizované výrobní linky
10 Celková dispozice provozů pekáren a cukráren
Literatura
S titulem Stroje a zařízení pro učební obory Cukrář, Pekař souvisí:
Čítanka a literatura pro učební obory - jedna souhrnná učebnice pro všechny ročníky SOU obsahuje peč...
Čeština pro střední odborná učiliště a střední odborné školy.
5., přepracované vydání
5., aktualizované vydání
Zboží bylo vloženo do košíku
Opravdu chcete vyprázdnit košík?