O učebnici
Tato publikace představuje šestý díl ucelené řady učebnic Technologie a přípravy pokrmů pro střední odborná učiliště a pro hotelové školy a je věnována rybám a mořským plodům. Důvodem k vytvoření samostatného dílu věnovaného právě rybám a mořským plodům jsou požadavky moderní výživy na potraviny s bohatým obsahen plnohodnotných bílkovin, vitaminů a minerálních látek a s nízkým obsahem tuků, které ryby splňují.
Nabídka ryb na trhu stoupá, stoupá i nabídka ryb na jídelních lístcích různých restaurací i na jídelníčcích školních i podnikových jídelen. Žádoucí je, aby ryby byly využívány také při domácím stravování všech vrstev obyvatelstva.
Tato učebnice si neklade za cíl podat vyčerpávající přehled ryb a mořských plodů, ale chce seznámit hlavně s těmi druhy ryb, které se u nás nejvíce používají, a usnadnit tak orientaci při jejich nákupu i přípravě.
Obsah učebnice
1 Ryby v moderní výživě
- 1.1 Stravitelnost pokrmů z ryb
- 1.2 Ryby a správná výživa dětí
- 1.3 Pokrmy z ryb pro dietní stravování
- 1.4 Nákup ryb mořských, sladkovodních a mořských plodů
- 1.5 Hygienická pravidla při zpracování ryb
- 1.6 Způsoby konzervování ryb mořských, sladkovodních a mořských plodů
- 1.7 Využití konvenience (polotovarů) v restauračních kuchyních
- 1.8 Rybí kuchyně a restaurace
- 1.9 Vybavení rybí restaurace - prostírání a servis
- 1.10 Kořenění a marinování ryb a mořských plodů
- 1.11 Změny hmotnosti v podávání pokrmů z ryb a mořských plodů
- 1.12 Příklad použití některých druhů zeleniny ve studené kuchyni
2 Studené předkrmy ze všech druhů ryb a mořských plodů
- 2.1 Základní suroviny na studené předkrmy z ryb a mořských plodů
- 2.2 Marinování ryb
- 2.3 Ryby v aspiku
- 2.4 Rybí koktejly
- 2.5 Krémy z ryb
- 2.6 Rybí pěny
- 2.7 Pomazánky z ryb
- 2.8 Rybí paštiky
- 2.9 Náročnější studené předkrmy
- 2.10 Slané pečivo ke studeným předkrmům a polévkám
3 Polévky z ryb
- 3.1 Polévky z ryb mořských
- 3.2 Polévky z ryb sladkovodních
4 Teplé předkrmy z ryb mořských, z mořských plodů a z ryb sladkovodních
5 Pokrmy z ryb mořských, z mořských plodů a z ryb sladkovodních
- 5.1 Nákup ryb a mořských plodů
- 5.2 Skladování a uchování mořských ryb a mořských plodů
- 5.3 Správné používání zmraženého rybího masa
- 5.4 Příprava rybích vývarů
- 5.5 Příprava ryby vcelku před vařením
- 5.6 Odstraňování šupin z ryb
- 5.7 Stahování kůže z ryb
- 5.8 Odstraňování hřbetní kosti
- 5.9 Příprava filetů z půlky lososa s kůží
- 5.10 Filetování různých druhů ryb
- 5.11 Dělení mořských ryb na porce před tepelnou úpravou
- 5.12 Steak z rybího masa
- 5.13 Rybí vývar
- 5.14 Rybí várka
- 5.15 Druhy mořských ryb a jejich tepelná úprava
6 Mořské plody a pokrmy z nich
- 6.1 Skladování a příprava mořských plodů
- 6.2 Osobní hygiena při práci s mořskými plody
- 6.3 Dělení mořských plodů
7 Pokrmy z ryb sladkovodních
- 7.1 Příprava ryb sladkovodních před dalším zpracováním
8 Speciality různého původu pro zdobení a přípravu pokrmů
9 Přílohy a doplňky k rybám a mořským plodům
- 9.1 Přílohy z brambor
- 9.2 Přílohy z obilovin
- 9.3 Přílohy z luštěnin
- 9.4 Různé druhy pečiva
- 9.5 Ovoce a jeho využití při přípravě a ozdobě ryb a mořských plodů
- 9.6 Zelenina a její využití při přípravě a ozdobě ryb a mořských plodů
- 9.7 Houby
- 9.8 Omáčky
- 9.9 Další možnosti ochucování pokrmů z ryb a mořských plodů
Literatura