- Určeno pro:
- Střední škola
- Formát:
- A4 (21 x 30 cm)
- Počet stran:
- 286
Publikace je přepracována v souladu s aktuálními předpisy, doplněna o nové trendy cukrářské výroby, které například zahrnují i práci s novými plodinami.
Spolu s uvedenými plodinami je dnes také mnohem širší a pestřejší trh s cukrářskými surovinami, polotovary a pomůckami k cukrářské výrobě, a tak nám v mnohých případech velmi usnadní vlastní výrobu a dohotovení - zdobení cukrářských výrobků. I tyto okolnosti bylo nutné do textu třetího vydání zahrnout.
Tato kniha je určena především pro výuku předmětu cukrářská výroba učebního oboru cukrář, stejně jako je možné i její využití k výuce popsané problematiky na hotelových školách i pro doplnění učiva v oboru kuchař. Zároveň je koncipována k praktickému využití jako užitečná pomůcka pro mnohé odborníky v cukrářské výrobě, ale může posloužit i amatérským zájemcům a nadšencům o tento náročný, ale krásný obor.
Dostává se Vám do rukou třetí přepracované a doplněné vydání Cukrářské technologie. Tato publikace je především určena pro výuku předmětu cukrářská výroba učebního oboru cukrář, stejně jako je možné i její využití k výuce popsané problematiky na hotelových školách i pro doplnění učiva v oboru kuchař. Zároveň je koncipovaná k praktickému využití jako užitečná pomůcka pro mnohé odborníky v cukrářské výrobě, ale může posloužit i amatérským zájemcům a nadšencům o tento náročný, ale krásný obor.
Od posledního tj. druhého vydání již uplynul jistý čas. Během této doby se vyskytly nové plodiny, mezi které řadím například lupinu (patří do čeledi luštěnin), staronové suroviny jakými jsou odrůdy máku bílého a jiné druhy máků, ale i zcela nové odrůdy, které jsou již v současnosti na trhu agrárních plodin. Tyto se mohou s úspěchem využít ve výrobě cukrářských těst, korpusů i náplní. Spolu s již uvedenou lupinou nám s úspěchem mohou nahradit v recepturách jádroviny. Při jejich využití nedochází ke změnám kvality výrobků ani postupu zpracování při jejich výrobě. Naopak v některých případech dochází k prodloužení trvanlivosti (např. lupina svým vysokým obsahem antioxydantů zabraňuje žluknutí tuků). Všechny uvedené skutečnosti jsem měla možnost přímo ověřovat v každodenní praxi vlastní provozovny.
Spolu s uvedenými plodinami je dnes také mnohem širší a pestřejší trh s cukrářskými surovinami, polotovary a pomůckami k cukrářské výrobě, a tak nám v mnohých případech velmi usnadní vlastní výrobu a dohotovení - zdobení cukrářských výrobků. I tyto okolnosti bylo nutné do textu třetího vydání zahrnout.
Převážnou část textu publikace vždy tvoří jednotlivé části polotovarů, náplní, anebo již hotových výrobků, které jsou vždy zařazeny do jednotlivých tématických celků tj.:
Tímto způsobem je zpracovaná i problematika výroby výrobků bez použití cukru - sachárózy, pro zákazníky, kteří cukr konzumovat nemohou. Ovšem vždy je nutno mít na zřeteli, že i když do výrobku cukr nedáme, tak už jen samotná pšeničná mouka obsahuje cca 75 % sacharidů. Naproti tomu mouky z jiných plodin obsahují podstatně méně sacharidů např. mouka z lupiny pouze cca 10 - 12 % sacharidů.
Celá učebnice je vlastně koncipovaná jako možný základ odborné knihovny budoucího odborníka - cukráře. S ohledem na skutečnost, že všechna odvětví průmyslu prodělávají svůj zcela přirozený vývoj, vznikají nové technologie, suroviny se "zdokonalují" a v mnohých případech i tímto usnadňují vlastní výrobu. Z uvedených důvodů byl v publikaci vytvořen prostor k vaším individuálním poznámkám ke stávajícímu textu, aby i vaše aktualizované poznatky mohly obohatit Vaši práci s touto publikací.
HISTORIE CUKRÁŘSKÉ VÝROBY
HYGIENA A SANITACE V POTRAVINÁŘSTVÍ
VÝBĚR NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH USTANOVENÍ PRO CUKRÁŘSKOU VÝROBU
ÚPRAVA CUKRU VAŘENÍM
FONDÁN
GRILIÁŠ
PASTY
KULÉR
NÁPLNĚ
PŘEPOČTY SUROVINOVÝCH NOREM
POLEVY
PEVNÁ TĚSTA
TŘENÁ TĚSTA
ČAJOVÉ PEČIVO
PAŘÍŽSKÉ PEČIVO
PÁLENÁ HMOTA
MEDOVÉ TĚSTO
LISTOVÉ TĚSTO
KOLOIDY
ŠLEHANÉ HMOTY
TŘENÉ HMOTY
JÁDROVÉ HMOTY A VÝROBKY
SMETANOVÉ VÝROBKY
OZDOBY
VÝROBKY BEZ CUKRU
Seznam použité literatury
S titulem Cukrářská technologie souvisí:
Čítanka a literatura pro učební obory - jedna souhrnná učebnice pro všechny ročníky SOU obsahuje peč...
Čeština pro střední odborná učiliště a střední odborné školy.
Kniha téměř na 600 stranách představuje tradiční i moderní pokrmy především české kuchyně....
5., aktualizované vydání
Zboží bylo vloženo do košíku
Opravdu chcete vyprázdnit košík?