- Určeno pro:
- Střední škola
- Formát:
- A4 (21 x 30 cm)
- Počet stran:
- 217
Tato učebnice je určena každému, kdo má zájem o stolničení, ať už z důvodů profesionálních či jiných.
Práce v pohostinství je velice náročná. Často se pracuje v nepřetržitém provozu, v různých směnách, v noci nebo naopak brzy ráno. Zatímco ostatní o sobotách, nedělích a svátcích odpočívají, pracovníci pohostinství jsou většinou nejvíce vytíženi. Ke zdárnému zvládnutí těchto situací je zapotřebí dobrá kondice, dobrý vztah k lidem a také dobré odborné znalosti. A mým přáním je, aby tato učebnice přispěla k získání potřebných vědomostí i k zajištění úspěchu v práci.
Problematika stolničení je velice široká, proto jedna publikace nemůže obsahovat veškeré údaje z této oblasti. Uvádím zde jen základní fakta o práci v obsluze, která usnadní odborné začátky. Další profesionální růst by měl být pak záležitostí studia specializované literatury (např. literatury o práci číšníka u stolu hosta, o práci barmana či výčepníka), účastí ve specializačních kurzech, práce ve špičkových provozovnách doma či v zahraničí apod.
Chtěl bych upozornit na to, že řada odborných úkonů při obsluze se může provádět několika způsoby. Zpravidla uvádím jen ten, který považuji za nejpoužívanější nebo za nejvhodnější. Připouštím však, že na některé problémy servisu může být řada odlišných názorů a ty se mohou ještě měnit vývojem, mírou poznání a vlivem módy. Důležité však je, abychom se učili různé názory tolerovat a dávali přednost těm názorům, které směřují ke spokojenosti hosta.
Host byl, je a vždy zůstane naším pánem. Ať chceme nebo nechceme, je to právě on, kdo rozhoduje o naší existenci. Proto se již naši předchůdci řídili heslem: „Host má vždycky pravdu.“ A k tomu ještě dodávali: „I když ji nemá.“ Je tedy samozřejmé, že i v současné době by veškeré snažení všech zaměstnanců dobře řízeného hotelu kdekoli na světě mělo směřovat k tomu, aby host byl spokojen a zase se vrátil.
Vzhledem k tomu, že změny související s modernizací výroby a rozšiřováním sortimentu nápojů jsou velmi rozsáhlé a není možné je všechny zachytit, žádám o schovívavost při posuzování aktuálnosti uvedených způsobů výroby, výrobků a značek nápojů.
Doporučuji také sledovat vývoj v oblasti hygieny, správné výživy a v legislativě, kde může docházet k přechodným nebo trvalým opatřením a změnám, které je nutno v praxi respektovat bez ohledu na obsah této publikace (v současnosti jde např.o opatření týkající se konzumace tepelně nezpracovaného masa a vajec).
V publikaci najdete řadu odborných výrazů cizího původu, které se v praxi běžně používají. Některé se natolik vžily, že mají již svou českou podobu (dranžírování, anonsování apod.). Mnohé se však používají v původní podobě cizího jazyka (francouzského, anglického či německého). Tyto výrazy jsou v textu i ve slovníčku uvedeny v původním znění s výslovností v kulatých závorkách.
1 Stručná historie pohostinství
2 Společenská výchova
3 Hygiena, estetika a bezpečnost práce
4 Osobnost číšníka
5 Provozovny ve veřejném stravování
6 Inventář na úseku obsluhy
7 Příprava pracoviště
8 Způsoby obsluhy
9 Systémy obsluhy
10 Způsoby nabídky, prodeje a placení
11 Sklepní hospodářství
12 Obsluha v restauracích
13 Gastronomická pravidla
14 Slavnostní hostiny
15 Společenská setkání
16 Kavárny
17 Vinárny
18 Bary
19 Společenskozábavní střediska
20 Obsluha v dopravních prostředcích
21 Etážový servis
22 Gastronomické zvyklosti zahraničních hostů
23 Nealkoholické nápoje
24 Alkoholické nápoje
25 Míšené nápoje
26 Stručný přehled pokrmů
27 Stručný přehled vín a lihovin
Přehled důležitých titulů a hodností
Piktogramy
Slovníček odborných výrazů
Použitá literatura
S titulem Stolničení souvisí:
Čítanka a literatura pro učební obory - jedna souhrnná učebnice pro všechny ročníky SOU obsahuje peč...
Učebnice pro SOU a pro hotelové školy
Učebnice pro SOU a pro hotelové školy.
Učebnice pro SOU a pro hotelové školy.
Kniha téměř na 600 stranách představuje tradiční i moderní pokrmy především české kuchyně....
Učebnice pro SOU a pro hotelové školy.
Zboží bylo vloženo do košíku
Opravdu chcete vyprázdnit košík?